Skottetoget 1612

Er du interessert i historien rundt Skottetoget og Slaget ved Kringen i 1612? Du kan finne mer stoff om denne hendelsen ved å gå inn på linken nedenfor. 

Her får du kortversjonen:

Året er 1612. Danmark-Norge og Sverige er i krig (Kalmarkrigen 1611 - 1613). Krigen føres med fremmede leiesoldater og Sverige har bedt om 300 soldater fra Skottland. Disse kan ikke komme sjøveien til Sverige, men må marsjere gjennom Norge, som var en farlig ferd siden nordmennene mest sannsynlig ville gjøre motstand.

Den 2. august 1612 seiler to skip ut fra havner i Nord-Skottland med 3 kompanier soldater, hvorav et av kompaniene ledes av kaptein Georg Sinclair. Skottene går i land ved Klungnes, et stykke ut i fjorden utenfor Åndalsnes, den 20. august. Ferden går oppover Romsdalen, over fjellet, og ned Gudbrandsdalen, med mål om å komme raskest mulig over til Sverige. Ved Kringen (rett sør for Otta) tar imidlertid marsjen slutt den 26. august. Bøndene har samlet seg og lagt en plan for å nedkjempe skottene, og planen viste seg å være svært effektiv. 500 mann ligger i bakhold da skottene marsjerer gjennom Kringen. Her er det så smalt at bare en og en kan passere i bredden, og hele skottelinjen blir spredt i en lang og tynn rekke. Bøndene har et virkningsfullt signalsystem (Pillarguri spiller på luren) og angriper brått og uventet, de er også overlegne i våpen. Skottene skulle først få full stridsutrustning når de kommer til Sverige. Soldatene er heller ikke trent til å krige, de fleste er tvunget med, eller er sluppet fri fra fengsel mot å bli soldater.

Selve slaget er raskt over, og 166 skotter er drept eller flyktet. Resten, 134, er tatt til fange. Av norske tap var det 6 falne og 12 sårede. 

Fangene skulle tas med sørover til stattholderen på Akershus. Første stopp ble Klomstadlåven på Kvam, hvor de skulle overnatte. Dette ble en skjebnesvanger natt for de skotske fangene. Oppildnet av sterk drikke og rykter om brutal nedslakting av norske soldater i Sverige, nektet bøndene å adlyde sine ledere mer. De ville ikke gå den lange marsjen til Akershus festning midt i den beste innhøstingen. Tidlig om morgenen, den 27. august 1612, ble en og en fange sluppet ut av låven og skutt eller stukket i hjel. Da det hele var over stod det igjen 18 skotske leiesoldater, og 4 offiserer. De døde ble begravet i en stor massegrav nedenfor låven, mens to offiserer, Sinclair og Hay ble begravet utenfor kirkegården. Graven til Georg Sinclair kan sees den dag i dag ved Vik gård, rett sør for Kvam. Det ble tidlig laget en minnetavle ved Sinclairs grav, en kopi av denne henger utstilt i vertshuset. 

 

Vi har flere gjenstander fra denne tidsepoken som står utstilt på Sinclair. 

 

Vi har også en egen bokbutikk med flere historiske hefter og bøker om temaet. 

Cart

onsdag 28. oktober 2015

Historie

onsdag 28. oktober 2015

Lyst til å vite mer...

Om Skottetoget 1612 og historien rundt

 
booking
Booking
area
Nærområdet
bus
Busstider
contact
Kontakt

Åpningstider | Opening Hours | Öffnungszeiten

Bed & Breakfast 07.00 - 09.00

Nøkkelutlevering etter avtale.

Kontakt oss

Tel: +47 61 29 54 50

post@vertshuset-sinclair.no

Vertshuset Sinclair
Gudbrandsdalsvegen 1452
2642 Kvam